Забележителности около Габрово

 

Етнографски комплекс на открито ЕТЪР.
Най-колоритният кът на Габрово, разположен на 8 км южно от града на площ 7 хектара, включва 50 музейни обекта. От 25-те показани занаяти 19 са оживени. Човек може с часове да гледа изковаването на ножове, източването на глинени грънци, изчукването на бакърени съдове и да закупи още "топли" изделията от майсторите.
"Етъра" е истинска среща с народните традиции.
Музеят разполага и с чудесна база за отдих - хотелски комплекс, ресторант, механа и кафе-аперитив.

СОКОЛСКИ МАНАСТИР

 Построен е на висока отвесна скала в долината на река Янтра, на около 9 км южно от Габрово. Основан е в 1833 година от архиепископ Йосиф Соколски. Църквата е построена през 1834 година. Украсена е със стенописи.
В двора му е уникалната осмостенна чешма, строена от самоукия възрожденски майстор Колю Фичето.

В Соколския манастир са намирали убежище българските революционери. По време на Априлското въстание 1876 година тук е било сборното място на Габровската чета, ръководена от Цанко Дюстабанов.

Архитектурно-исторически резерват "БОЖЕНЦИ" е село със столетна история - повече от 600 години. Началото е легендата за болярката Божана, извела преди 6 века от пепелищата на столицата Търновград синовете и братята си. Дошли сред вековните гори и построили селище, което и днес носи нейното име.
От някогашното богато село с повече от 1000 къщи и жители - търговци, обиколили света, днес са останали само неколцина местни хора и уникалните 100 къщи на възраст около 200 години.

През 1964 г. селото е обявено за архитектурно - исторически резерват, а малкото му жители ревниво го пазят живо. Боженци се посещава годишно от хиляди туристи, предпочели красотата, тишината и спокойствието на отминалите векове.  Музейните експозиции разказват историята на боженските родове и дарители, а ножарската работилница и тази за восък (менгемата) показват на гостите уменията на някогашните майстори. Всяка година в началото на септември се организира фотопленер "Есен в Боженци", а от юни до септември - изложба - базар на художествени творби. На големите църковни празници в Боженци се правят автентични възстановки на народни обичаи. Селото предлага възможности за почивка в запазена атмосфера на отминали времена. В Боженци се провеждат пленери по живопис и енкаустика, възстановка на обичаи, използва се и като автентичен декор за филми.

Комплекс ЛЮЛЯЦИ е разположен в курортна планинска местност (5 км. от Габрово, 840 м.н.в.)През май цялата местност ухае на люляк. Там се намира хотелският балнеологичен комплекс "Люляци". Високото съдържание на озон във въздуха оказва благоприятно въздействие върху заболявания на белите дробове и дихателните пътища, неврологични, ендокринно-обменни и алергенни заболявания. Хотелът с балнеология "Люляци" разполага с център за лечение със лечебно - възстановителни процедури, физиотерапия, и рехабилитация, фитнес-зала, сауна, солариум, тангентор, луго-и парафинолечение. Ски-влек и ски гардеро, тенис-корт и тенис на маса, билярд; Библиотека, интернет, TV-зали, велосипед, стая за детски занимания и детска площадка. Пешеходни маршрути, екскурзии.

Mестността УЗАНА - географският център на България. Тук има всички условия за летен и зимен туризъм - оборудвани ски-писти,множество хижи и хотели,възможности за конен спорт, алпинизъм и други.